Wat je vindt op Baksels & Brouwsels?
-
-
-
Eenvoudige koek, bak- en zuurdesem recepten geschikt voor beginnende bakkers.
-
Eenvoudige bierbrouw recepten geschikt voor beginnende hobby brouwers.
-
-
-
Tips voor jouw zuurdesemavontuur,
inclusief een recept voor het starten van je eigen zuurdesemstarter,
en tips die je helpen je desem zo goed mogelijk in leven te houden.
-
-
Mijn favoriete keukenspullen en benodigdheden die ik elke dag gebruik om mijn baksels en brouwsels te maken!
-
Waarom Baksels?
Tijdens de pandemie was ik een van de miljoenen mensen die een zuurdesemstarter maakte! We zaten allemaal thuis en een nieuw bakproject leek precies wat ik nodig had. Ik werd blij van het onderhouden van mijn desem, maar ik besefte ook dat ik veel zuurdesemstarter weggooide.
Destijds waren er niet veel recepten waarin beschreven werd hoe je zuurdesem overschot, ook wel discard genaamd, kon gebruiken, maar ik wilde het niet weggooien. Ik was net weken bezig geweest met het maken van deze zuurdesembaby, en het was pijnlijk om er bij elke voeding zoveel van weg te moeten gooien. Dat is het moment waarop ik ook aan ander recepten dan brood zuurdesemstarter ging toevoegen.
Ik wilde via deze site ook een deel van de misvatting helpen wegnemen dat zuurdesem ingewikkeld is. Dat hoeft niet zo te zijn. Als je wilt, kun je dieper ingaan op complexe hydratatiepercentages, speciale ingrediënten en ongebruikelijke technieken, maar dat is niet nodig om heerlijke baksels te maken.
Waarom Brouwsels?
In 2019 zag ik een brouwpakket voorbij komen van het Almeerse biertje Ally. Dit was een samenwerking tussen de brouwerij uit mijn woonplaats Almere en een brouwpakketten maker. In dit recept moest oud brood. Hierdoor werd ik gefascineerd. Ik haalde alles wat ik nodig had in huis bij de locale brouwwinkel en ging aan de slag. Ik had geen idee wat ik deed en het resultaat was geen succes. Ik had gelijk een infectie te pakken. Zo brouwde ik nog een aantal bouwpakketten met wisselend resultaat. Het leek me beter om een brouwcursus te gaan volgen tijdens de eerste pandemie. Zo werd mijn hobby bier brouwen, ongeveer tegelijk met de geboorte van mijn dochter, geboren.
Vragen die ik vaak krijg
Heeft je zuurdesemstarter een naam?
Ja, mijn volkoren rogge starter heet Dora, van Theodora, om ze altijd een beetje zuur is. Mijn dochter heeft haar zo genoemd. Mijn tarwedesem heet Rayza, dit heeft mijn man verzonnen. Het is een verwijzing naar ‘rijzen’.
Kan ik discard recepten maken met actieve desemstarter?
In plaats van discard kan je ook actieve desemstarter gebruiken, andersom is een minder goed idee. Bijna al mijn recepten voor desemdiscard kunnen eenvoudig worden door de discard te vervangen door actieve desemstarter.
Plaats je ook recepten zonder zuurdesem?
Ja, ik zal af en toe ook recepten zonder desem plaatsen. Echter houd ik van desem en gebruik ik graag mijn discard.
Is Baksels & Brouwsels je werk?
Nee, ik verdien geen geld met deze website. Het is puur hobby. Ik werk ernaast 36 uur per week als Voedings- en Leefstijlprofessional en 5 uur per maand als communicatieadviseur bij een Expertisecentrum.