Een zuurdesemstarter (of desemstarter) maken is eenvoudig, maar het vereist geduld en aandacht om het proces goed te laten verlopen. Een starter is een mengsel van bloem en water dat na verloop van tijd natuurlijke gisten en bacteriën aantrekt en activeert. Hier is een basisstappenplan om zelf een zuurdesemstarter te maken:
Wat heb je nodig:
- Bloem (bij voorkeur volkoren tarwe- of roggemeel voor het opstarten, is je starter goed actief, dan kan je overstappen naar witte tarwebloem)
- Water (bij voorkeur gefilterd of kraanwater zonder veel chloor, kamertemperatuur)
- Een schone pot met losse deksel
Stappenplan:
Dag 1: Begin de starter
- Meng 25 gram volkoren tarwe- of roggemeel met 25 gram water in een schone pot.
- Roer goed zodat het een glad mengsel wordt.
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
Dag 2: Voeden
- Je zult waarschijnlijk nog niet veel activiteit zien, maar dat is normaal.
- Pak een schone pot en doe hier 25 gram van je starter in. Gooi de rest weg.
- Voeg 25 gram meel en 25 gram water toe aan de resterende starter, en roer goed.
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
Dag 3 tot 14: Herhaal het voeden
- Vanaf de derde dag zou je kleine luchtbelletjes moeten zien, wat aangeeft dat de natuurlijke wilde gisten actief worden.
- Herhaal het proces van het weggooien en voeden elke 24 uur: gooi starter 50 gram weg, voeg 25 gram meel en 25 gram water toe, en roer goed.
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
Dag 5 tot 14: Klaar voor gebruik
- Na ongeveer 5 tot 14 dagen zou je zuurdesemstarter actief moeten zijn. Het zal bubbelen en een lichte, zure geur hebben (een mix van yoghurt, banaan en bier).
- Verdubbelt je starten binnen 4 tot 6 uur, dan is deze klaar om te gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van brood!
Overstappen naar witte tarwe- of roggebloem
Dag 1: Overstappen naar gedeelte bloem
- Wanneer je zuurdesemstarter actief is kan je overstappen naar witte tarwe- of roggebloem
- Neem 25 gram van je actieve desemstarter en voed deze met 10 gram bloem, 15 gram meel en 25 gram water
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
Dag 2: Overstappen naar bloem
- Wanneer je zuurdesemstarter actief is kan je overstappen naar witte tarwe- of roggebloem
- Neem 25 gram van je actieve desemstarter en voed deze met 25 gram bloem en 25 gram water.
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
Dag 3-7: Voeden tot je een actieve bloem starter hebt
- Herhaal het proces van het weggooien en voeden elke 24 uur: gooi starter 50 gram weg, voeg 25 gram bloem en 25 gram water toe, en roer goed.
- Bedek de pot met een losse deksel.
- Zet de pot op een warme, tochtvrije plek, zoals een keukenkastje (ideaal is rond 21°C tot 24°C).
- Verdubbelt je starten binnen 4 tot 6 uur, dan is deze klaar om te gebruiken
Onderhoud van de starter:
- Als je vaak bakt, kun je de starter dagelijks blijven voeden.
- Als je minder vaak bakt, kun je de starter in de koelkast bewaren en eens per week voeden. Doe dit we pas nadat je je starter ongeveer 4 weken lang minimaal 1x per dag gevoed hebt.
Zo heb je altijd een actieve zuurdesemstarter om te gebruiken wanneer je wilt bakken!
