Mijn favoriete zelfgemaakte granola met zuurdesem
Sommige recepten sluipen stilletjes je keuken in en blijven daar voor altijd. Deze granola met ahornsiroop en pecannoten was er zo eentje. Vanaf de eerste keer dat ik ‘m proefde, wist ik: dit is een blijvertje.
Deze granola is een knapperige, geurige mix van noten, pitten, zaden en haver, samengebonden met ahornsiroop en een scheutje vanille. Maar de echte ster? Dat is de zuurdesemstarter. Niet om iets te laten rijzen, maar om restjes te gebruiken en extra smaak toe te voegen. Zonde om weg te gooien, toch?
Waarom ik zuurdesem in granola gebruik
Ik weet dat het een beetje gek klinkt, zuurdesem in granola. Maar geloof me: het werkt. Niet omdat het de granola luchtiger maakt (dat doet het niet), maar vanwege de smaak en textuur. De zurige, licht fermentachtige tonen zorgen voor balans in de zoetheid. En ik kan m’n discard eindelijk een goede bestemming geven. Ook heb je minder suiker nodig, win-win toch?!
Of ik nou een actieve starter over heb na een voerbui, of een potje zure discard uit de koelkast, ik gebruik het allebei. Het maakt de granola net wat bijzonderder, zonder extra moeite. Mijn voorkeur gaat wel uit naar volkoren discard, omdat dit net wat meer smaak geeft en gezonder is.
Wat er allemaal in zit & waarom
Bij het samenstellen van deze granola let ik op smaak, crunch en voedzaamheid. Dit zijn de ingrediënten die voor mij onmisbaar zijn:
Zuurdesemstarter (discard of actief)
Een restje is prima. Het gaat om de smaak, niet om het rijzen. Soms gebruik ik een starter die al een paar dagen in de koelkast staat: dit werkt nog steeds perfect.
Ahornsiroop of honing
Beide werken goed. Ik kies meestal voor ahornsiroop, ook wel maplesiroop genaamd, omdat die wat dieper en zoeteer smaakt. Maar honing maakt het net wat bloemiger en nostalgischer.
Zonnebloemolie
Neutrale olie helpt alles knapperig bakken zonder de andere smaken te overstemmen. Soms wissel ik af met olijfolie voor een hartig tintje.
Vanille & specerijen
Ik gebruik altijd een royale lepel zelfgemaakte vanille-extract en speculaaskruiden van molen de Hoop. De geur die uit de oven komt terwijl het bakt… heerlijk.
Haver & boekweitvlokken
Een combinatie van fijne havermout en boekweitvlokken werkt voor mij het beste. De haver bindt goed, de boekweit geeft extra smaak.
Quinoa, noten en zaden
Ik hou van afwisseling. Walnoten, pecannoten, pompoen- en zonnebloempitten zorgen voor crunch, eiwitten en goede vetten. Quinoa (ongekookt!) geeft een verrassend popje in je mond als je een cluster kraakt.
Rozijnen (achteraf)
Ik doe deze pas na het bakken erbij, zodat ze niet verbranden. Af en toe wissel ik ze in voor abrikoos of stukjes dadel.
Mijn baktips voor de perfecte zuurdesemgranola
Na een paar pogingen heb ik ontdekt wat voor mij het beste werkt:
- Niet te heet bakken – 160 graden is genoeg. Hogere temperaturen geven sneller verbrande randen.
- Laat het afkoelen in de oven – Met de ovendeur op een kier blijft het langer warm en droogt de granola uit tot perfect krokant.
- Niet roeren tijdens het bakken – Ik druk het mengsel stevig aan en laat het zitten. Zo krijg ik van die lekkere brokken.
- Gedroogd fruit pas achteraf – Rozijnen worden keihard in de oven. Pas na het afkoelen voeg ik ze toe.
- Bewaren in een glazen pot – Niet alleen mooi, maar ook luchtdicht. Mijn voorraad blijft makkelijk twee weken goed.
Waarom ik deze granola steeds opnieuw maak
Ik hou van ontbijtjes waar ik blij van word. Die voedzaam zijn, snel klaar en niet te zoet. Deze granola voldoet aan alles. Soms eet ik ‘m puur, met zelfgemaakte Griekse yoghurt en nog wat extra ahornsiroop. Op drukke dagen neem ik een handje mee in een potje. En als ik echt wil genieten, roer ik er wat extra stukjes noot door.
Het fijne is: ik weet precies wat erin zit. Geen toegevoegde rommel, alleen goede ingrediënten. En ik verspil m’n desemstarter niet meer. Win-win.
Variatietips uit mijn keuken
- Andere noten of zaden? Amandelen, hazelnoten, chia of lijnzaad werken ook goed.
- Crunch upgrade? Voeg boekweit korrels toe in plaats van quinoa.
Mijn favoriete granola met desem recept
Ingrediënten
- 100 gram (volkoren) zuurdesemstarter (discard of actief)
- 40 gram ahornsiroop (of honing)
- 20 gram zonnebloemolie
- 10 gram vanille-extract
- 100 gram fijne havermout
- 100 gram boekweitvlokken
- 50 gram quinoa
- 100 gram pecannoten
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
- 4 gram speculaaskruiden
- 2 gram kaneel
- 2 gram zout
- 100 gram rozijnen (na het bakken)
Zo maak ik ‘m
- Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een grote kom de starter, siroop, olie en vanille. Roer goed door tot het glad is.
- Voeg toe: havermout, boekweit, quinoa, noten, pitten, kruiden en zout. Alles goed mengen.
- Verspreid op de bakplaat en druk stevig aan tot een egale laag.
- Bak 30 minuten of tot het goudbruin is. Niet roeren!
- Laat volledig afkoelen in de oven met de deur op een kier.
- Voeg de rozijnen toe en breek in stukken.
- Bewaar luchtdicht, liefst in een glazen pot.



