Kruidnoten met desem
Simone
Maak knapperige en smaakvolle kruidnoten met een unieke twist dankzij desem. Dit eenvoudige recept combineert warme specerijen met een subtiele diepte van smaak. Perfect voor Sinterklaas en een heerlijke manier om desemoverschot te gebruiken!
Keukenmachine (optioneel, je kunt ook met de hand kneden)
Vershoudfolie of een luchtdichte verpakking
2 vellen Bakpapier
2 Bakplaten
- 100 gr koude roomboter in blokjes
- 175 gr bloem
- 150 gram desem actief of discard
- 130 gr donkere basterdsuiker
- 15 gram koek en/of speculaaskruiden van goede kwaliteit ik gebruik die van Molen de Hoop
- 2 gram anijs kruiden optioneel
- 7 gram bakpoeder
- 1 gram zout
Doe de boter, desem en suiker in de keukenmachine en mix tot een geheel. Voeg de rest van de ingrediƫnten toe en mix tot er een deegbal ontstaan. Je kan het ook met je handen kneden. Gooi dan gewoon alles bij elkaar en kneed het tot er een glad deeg is ontstaan.
Maak er een bol van, verpak het luchtdicht en laat het 12-72 uur in de koelkast rusten.
Zet de oven aan op 175 graden en verdeel het deeg in kleine balletjes. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak klein kruidnoten van ongeveer 1 cm 20 minuten en iets grotere kruidnoten van ongeveer 2 cm ongeveer 25 minuten.