Ga terug

Maïs zuurdesembrood

Simone
Maïs zuurdesembrood is een goudgeel, lichtzoet brood met een zacht kruim en een knapperige korst. Door de combinatie van tarwebloem en decor maïs krijg je een goede balans tussen elasticiteit en smaak. Dankzij een lange koude rijs ontwikkelt het brood extra veel smaak en karakter. Rol het deeg door decor maïs voor een prachtige, rustieke afwerking.
Porties 2 broden

Wat heb je nodig?

  • Grote mengkom of deegkom
  • Ronde of ovale bannetons (2 stuks) of een goed bebloemde kom
  • Plastic douchemuts of afsluitbare zakken (voor koude rijs)
  • Spuitflesje met water of natte theedoek (voor decor maïs aanbrengen)
  • Deegschraper (handig bij vormen en losmaken)
  • Theedoek of linnen doek (optioneel, bij gebruik van kom i.p.v. banneton)
  • Keukenweegschaal (liefst digitaal, voor precisie)
  • Rooster om af te koelen
  • Gietijzeren pan met deksel of Pizzasteen/bakstaal
  • Snijmesje of lame 
  • Ovenhandschoenen
  • (prik)thermometer

Ingrediënten
  

  • 600 gram tarwebloem T65 of patent
  • 150 gram decor maïs + extra voor de topping
  • 585 gram water 1
  • 30 gram water 2 optioneel
  • 150 gram actieve desem 100% hydratatie
  • 13 gram zout
  • 15 gram honing optioneel

Hoe maak je het?
 

  • Autolyse: meng bloem, maïs en water 1, laat 1 uur rusten.
  • Toevoegen desem + rust: meng desem erdoor, laat 20 min rusten. Voeg zout + evt. water 2 toe.
  • Bulkfermentatie: Ga voor 30% rijs (~4-5 uur) bij 27°C, 2–3× stretch & fold in eerste 2 uur.
  • Voorvormen: bol vormen, 30 min rust.
  • Vormen: definitieve vorm geven, bovenkant vochtig maken en door maïs rollen. In banneton leggen, 30 min rust.
  • Koude rijs: 12–18 uur in koelkast (4–6°C).
  • Bakken: oven voorverwarmen op 250°C (of zo heet als je oven kan). Bak 20 min met deksel of stoom op 230°C, daarna 20 min zonder deksel of zonder stoom op 210°C. Laten afkoelen.