Volkoren Desembrood met Havermout en Havervlokken
Simone
Maak thuis een heerlijk volkoren desembrood met havervlokken – knapperig van buiten, zacht en vol van smaak van binnen. Dit gezonde brood is perfect voor ontbijt of lunch en het favoriete brood van mijn dochtertje. Geniet van de rijke smaak en pure ingrediënten!
Aliquot potje (50-100 ml)
Thermometer
mengkom
Deegkrabber
rijsmandje of kom met schone theedoek
gietijzeren pan of pizzasteen
lame of ander scherp mes
Mixer met deeghaak (optioneel)
- 450 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram havermout
- 480 gram water 300 g gekookt + 180 g koud
- 150 gram desemstarter
- 10 gram zout
- Havervlokken voor de buitenkant
Voorbereiding (avond ervoor): Meng 10 g actief desem met 75 g water en 75 g volkoren tarwemeel. Laat een nacht afgedekt op kamertemperatuur staan.
Autolyse: Kook 400 g water en giet over de havermout. Laat 1 uur afkoelen.
Deeg mengen: Voeg het afgekoelde havermoutmengsel, meel, desemstarter en zout samen.Kneed tot een licht plakkerig deeg, voeg beetje bij beetje de resterende 180 g water toe. Bulkfermentatie & Stretch & Folds: Laat 1 uur rusten. Voer 4 stretch & folds uit, elke 30 min. Neem na de eerste stretch een aliquot-sample.Laat rijzen tot het aliquot potje vol is. Voorvormen: Voeg het sample terug aan het deeg. Verdeel het deeg in 2 broden en bol het deeg licht op, laat 30 min rusten.
Vormen & Narijs: Vorm rond of ovaal. Besproei met water en rol door de havervlokken.Plaats in rijsmandje en laat 12-24 uur in de koelkast rijzen. Bakken: Verwarm oven voor op 210°C. Plaats gietijzeren pan of pizzasteen in de oven.Bak 40-45 min (eerste 20-25 min met deksel, laatste 20 min zonder).Controleer op een hol geluid of meet 96°C kerntemperatuur. Laat volledig afkoelen op een rooster. Smakelijk!