Starter Klaarmaken: Zorg dat de starter actief is, met belletjes en verdubbeld in volume.
Deeg Mengsel: Meng in een grote kom 135 gram starter met 260 gram water. Voeg 382 gram volkorenmeel toe en meng tot een ruwe deegbal. Laat 60 minuten rusten (autolyse).
Zout Toevoegen: Los 7,2 g zout op in 15 gram water en meng door het deeg.
Rijzen en Vouwen: Laat het deeg 2 uur rijzen. Vouw het deeg elke 30 min door het op te tillen en over zichzelf te vouwen. Laat het dan nog ongeveer 5 uur rijzen tot het 75% in volume is toegenomen.
Voorvormen: Plaats het deeg op een bebloemd oppervlak, vorm tot een bol, en laat 30 min rusten. Vorm dan tot een bol of ovaal.
Tweede Rijs (Koelkast): Plaats het gevormde deeg in een banneton of met een doek beklede kom. Zet het 12-24 uur in de koelkast.
Bakken: Verwarm de oven voor op 230°C met een gietijzeren pan of bakplaat met ovenschaal. Haal het deeg uit de koelkast, snijd de bovenkant in, verlaag de temperatuur van de oven naar 210°C en bak 20 min met deksel of met 50m water in de overschaal. Verwijder het deksel en bak nog 20-25 min op 210°C tot de korst knapperig is.
Afkoelen: Laat volledig afkoelen op een rooster (90 min) voor het aansnijden.