Ga terug

Wazige Jannie - New England India Pale Ale (NEIPA) Recept

Simone
Deze NEIPA heeft een mooie balans tussen bitterheid en fruitige hoparoma’s dankzij de koudhoppen met Amarillo, Citra, Mosaic, en Simcoe. Door een lagere IBU en hoge hoptoevoegingen op het einde van het koken en tijdens koudhoppen, behoudt dit bier een fruitige, sappige smaak die kenmerkend is voor de New England IPA-stijl.
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 28 dagen
Porties 23 liter

Wat heb je nodig?

  • Easybrew 30

Ingrediënten
  

  • 4 kilo Dutch Pale Ale mout, Swaen (7.1 EBC) 69,7%
  • 1 kio Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) 15,9%
  • 500 gram Tarwevlokken, Swaen (3.9 EBC) 7,9%
  • 250 gram Havervlokken,Swaen (2 EBC) 4%
  • 300 gram Rijsthulzen maximaal 5% van de totale moutstort
  • 161 gram Bottelsuiker (7 gram per liter)
  • 2 gram Chinook – 13% alfazuur (10 minuten kooktijd)
  • 23 gram Amarillo – 8.6% alfazuur (0 minuten kooktijd)
  • 23 gram Chinook – 13% alfazuur (0 minuten kooktijd)
  • 23 gram Simcoe – 12.5% alfazuur (0 minuten kooktijd)
  • 57 gram Amarillo – 8.6% alfazuur (dryhop 2 dagen)
  • 57 gram Citra – 13.4% alfazuur (dryhop 2 dagen)
  • 57 gram Mosaic – 12.4% alfazuur (dryhop 2 dagen)
  • 46 gram Simcoe – 12.5% alfazuur (dryhop 2 dagen)
  • 2 pakjes BRY-97 Ale Gist Lallemand

Hoe maak je het?
 

  • Verwarm het maischwater (24,8 liter) tot **66 °C**.
  • Voeg de gemalen mouten en rijsthulzen toe en handhaaf deze temperatuur voor 50 minuten.
  • Verhoog de temperatuur tot 75 °C voor 10 minuten voor de mash-out.
  • Verwarm 8 liter spoelwater tot 78 graden
  • Spoel met 8 liter spoelwater
  • Breng het wort aan de kook en voeg de hoppen toe volgens het volgende schema:
  • 10 minuten voor het einde van het koken: 2 gram Chinook.
  • Direct na het koken (0 minuten) voeg de volgende hoppen toe:
    - 23 gram Amarillo
    - 23 gram Chinook
    - 23 gram Simcoe
  • Koel het wort snel terug naar 21 °C zodra het koken klaar is en laat de hoppen intrekken voor extra aroma.
  • Doe de wort in het vergistingvat.
  • Voeg de BRY-97 gist toe aan het gekoelde wort.
  • Vergist bij een temperatuur van 21 °C gedurende 14-21 dagen.
  • Voeg op dag 2 van de hoofdvergisting de volgende koudhoptoevoegingen toe:
    - 57 g Amarillo
    - 57 g Citra
    - 57 g Mosaic
    - 46 g Simcoe
  • Laat het bier verder vergisten gedurende de resterende fermentatietijd.
  • Voeg 7 gram per liter bottelsuiker toe om een gewenste koolzuurdruk te bereiken.
  • Vul de flesjes
  • Laat het bier minimaal 14 dagen navergisten op fles bij 21 °C om de gewenste koolzuur te ontwikkelen.

Tips & Tricks

Voeg eventueel brouwzouten toe. Wij hebben na toevoegen van brouwzouten het volgende waterprofiel:
- Calcium (Ca): 100 ppm
- Magnesium (Mg): 15 ppm
- Natrium (Na): 8 ppm
- Chloride (Cl): 50 ppm
- Sulfaat (SO4): 172 ppm
- Bicarbonaat (HCO3): 93 ppm